Herpes symptomer: Sådan genkender du herpes i munden og herpes genitalis - Nordic Tests ApS

Herpes symptomer: Sådan genkender du herpes i munden og herpes genitalis

Herpes er en virusinfektion, der rammer mange mennesker verden over. De mest almindelige typer er herpes simplex virus type 1 (HSV-1) og type 2 (HSV-2). HSV-1 er typisk forbundet med herpes i munden, mens HSV-2 ofte forårsager herpes genitalis. Men begge typer kan påvirke både mund og kønsorganer.

Herpes i munden

Herpes i munden, også kendt som oral herpes, viser sig ofte som små, smertefulde blærer eller sår på læberne, tandkødet, tungen, eller inde i munden. Symptomerne kan inkludere en brændende eller kløende fornemmelse før blærerne opstår, hævelse af lymfeknuder, feber og generel utilpashed. Udbrud af herpes i munden kan udløses af stress, sygdom eller sollys.

Herpes genitalis

Herpes genitalis forårsager lignende symptomer, men blærerne opstår på kønsorganerne eller i analområdet. Ud over kløe og svie kan der forekomme smerter ved vandladning, udflåd fra kønsorganerne, og influenzalignende symptomer som feber, hovedpine og ømme muskler. Første udbrud er ofte de mest alvorlige og kan vare flere uger.

Behandling og forebyggelse

Selvom herpes ikke kan helbredes, kan antivirale lægemidler hjælpe med at reducere hyppigheden og sværhedsgraden af udbrud. Det er vigtigt at undgå tæt kontakt med andre under et aktivt udbrud for at forhindre spredning af infektionen. Regelmæssig brug af solcreme på læberne, en sund livsstil og stresshåndtering kan hjælpe med at minimere udbrud.

Er du i tvivl om hvordan og hvornår herpes smitter, og hvordan herpes behandles?

Du kan få mere information om hvordan herpes smitter her, og få information om mulighederne for behandling af herpes i vores artikel.

FAQ om herpes

1. Hvordan ved jeg, at jeg har herpes?

Herpes kan vise sig som smertefulde blærer eller sår på læberne, i munden eller på kønsorganerne. Andre symptomer kan være feber, kløe og hævede lymfeknuder. For at bekræfte en infektion kan du tage en test.

2. Hvad gør man med herpes i munden?

Behandlingen af herpes i munden kan omfatte antivirale midler for at reducere symptomerne. Det er vigtigt at undgå kys og at dele personlige genstande under et udbrud.

3. Hvordan ser herpes genitalis ud?

Herpes genitalis præsenterer sig typisk som små, røde blærer eller sår på kønsorganerne eller omkring endetarmen, ofte ledsaget af kløe, smerte og ubehag.

Er du i tvivl om hvordan og hvornår herpes smitter? Så kan du med fordel læse vores artikel om herpes smitte her.

Test for herpes

Er du usikker på, om du har herpes? Du kan teste med en herpes test fra Nordic Tests. Vores test giver dig et hurtigt og præcist svar!

Tilbage til blog