Hvordan smitter herpes? Alt om smitte gennem forkølelsessår og seksuelt overført herpes - Nordic Tests ApS

Hvordan smitter herpes? Alt om smitte gennem forkølelsessår og seksuelt overført herpes

Herpes er en almindelig virusinfektion, som mange mennesker bærer uden at vide det. Men hvordan smitter herpes egentlig, og hvornår er der størst risiko for at blive smittet? Her ser vi nærmere på de forskellige smitteveje og tidspunkter, hvor herpes kan overføres fra en person til en anden.

Hvordan smitter herpes?

Herpes smitter primært gennem direkte kontakt med en inficeret persons hud, slimhinder eller kropsvæsker. Der findes to typer herpesvirus: Herpes Simplex Virus type 1 (HSV-1), som ofte forårsager forkølelsessår, og Herpes Simplex Virus type 2 (HSV-2), der typisk er forbundet med kønsherpes. Begge typer kan dog smitte både mundtligt og kønsligt, afhængigt af kontaktens art.

Forkølelsessår smitte 

Forkølelsessår, som er forårsaget af HSV-1, smitter typisk gennem kys eller tæt fysisk kontakt med en person, der har aktive sår eller blærer. Virussen kan også overføres ved deling af personlige genstande som tandbørster, læbepomader eller håndklæder, der har været i kontakt med det inficerede område. Det er vigtigt at bemærke, at man kan smitte andre, selv når der ikke er synlige symptomer, da virussen kan være til stede på hudens overflade.

Hvornår smitter herpes?

Herpes smitter mest, når en person har aktive udbrud med synlige sår eller blærer. Dog kan herpes også smitte i perioder uden synlige symptomer, kendt som asymptomatisk udskillelse. Dette sker, når virussen er aktiv på hudens overflade, selvom den inficerede person ikke har nogen tegn på et udbrud. Risikoen for smitte er højere, når der er brud på huden, men det er muligt at blive smittet selv uden åbenbare symptomer.

Herpes smitteveje

Herpes smitter primært gennem hud-til-hud-kontakt. HSV-1 smitter oftest gennem kys eller tæt kontakt med munden, mens HSV-2 primært overføres ved seksuel kontakt. Begge typer kan dog smitte mellem mund og kønsdele, især ved oralsex. Det er også muligt at blive smittet ved at røre ved et område, der har været i kontakt med virussen, og derefter røre ved egen eller andres hud.

Hvordan kan man reducere risikoen for herpes smitte?

For at minimere risikoen for at smitte andre med herpes er det vigtigt at undgå kontakt med de inficerede områder under et udbrud. Brug af kondom kan reducere risikoen for overførsel, men beskytter ikke fuldstændigt, da herpes kan smitte fra områder, som ikke er dækket af kondomet. Det anbefales også at undgå at dele personlige genstande og opretholde en god hygiejne.

Er du i tvivl om symptomerne på herpes, og hvordan herpes behandles?

Du kan få mere information om herpes symptomerne her, og få information om mulighederne for behandling af herpes i vores artikel.

FAQ om herpes smitte

  • Kan herpes smitte fra mund til kønsdele?
    Ja, herpes kan smitte fra mund til kønsdele, især ved oralsex. HSV-1, som normalt forårsager forkølelsessår, kan overføres til kønsdelene, hvis der er kontakt med en inficeret persons mund.
  • Hvor stor er chancen for at smitte med herpes?
    Chancerne for at smitte med herpes varierer afhængigt af flere faktorer, herunder typen af herpesvirus, hyppigheden af udbrud, og om der er synlige symptomer. Brug af beskyttelse og undgåelse af kontakt under udbrud kan reducere risikoen betydeligt.
  • Kan man være smittet med herpes uden at vide det?
    Ja, mange mennesker er smittet med herpes uden at vide det, da virussen kan være til stede i kroppen uden at forårsage symptomer. Dette kaldes asymptomatisk udskillelse, og det er stadig muligt at smitte andre selv uden symptomer.
  • Er det sikkert at have sex, hvis jeg eller min partner har herpes?
    Det er muligt at have sex, hvis en af jer har herpes, men det er vigtigt at tage forholdsregler for at reducere risikoen for smitte. Brug af kondom kan mindske risikoen, men det beskytter ikke fuldstændigt. Undgå sex under et aktivt udbrud, og overvej at tale med en læge om antiviral medicin, som kan reducere smittefaren.

Test for herpes

Hvis du ønsker at få afklaret, om du er smittet med herpes, kan du købe en herpes test her. 

 

 

Tilbage til blog