Illustration af en medicinsk infografik med vigtig information om Klamydia: Symptomer, Smittespredning, og Behandling

Klamydia

Hvad er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der skyldes bakterien Chlamydia trachomatis. Den angriber primært cellerne i urinrøret og livmoderhalsen, men kan også forårsage infektioner i endetarmen og øjnene. Konsekvensen af en ubehandlet klamydia-infektion kan være infertilitet, hvilket gør det afgørende at behandle den.

Hvis du er i tvivl kan du købe en klamydiatest til kvinder her og en klamydiatest til mænd her

Hvor udbredt er klamydia?

Klamydia er den mest udbredte seksuelt overførte bakterielle infektion i Danmark og rammer især unge i aldersgruppen 15 til 29 år. Antallet af påviste tilfælde af klamydia i Danmark er omkring 30.000 om året, men det anslås, at det reelle antal smittede personer er langt højere mange mennesker har klamydia uden at få symptomer, og dermed ikke bliver testet.

Hvordan får man klamydia?

Klamydia overføres primært gennem ubeskyttet seksuel kontakt, som vaginalt samleje, analsex eller oralsex. Gravide kvinder kan overføre infektionen til deres børn under fødslen, mens børn, der bliver smittet, typisk oplever øjenbetændelse og i nogle tilfælde lungebetændelse. Oftest er der ingen symptomer på en klamydia-infektion, men hvis symptomerne viser sig, er det oftest efter én til tre uger efter smittetidspunktet.

 

Klamydiasymptomer

Både mænd og kvinder oplever ofte urinvejsinfektion, med klart udflåd fra urinrøret og svie ved vandladning hos mænd, mens kvinder kan have øget udflåd fra skeden og svie ved vandladning. Klamydia i endetarmen kan forårsage udflåd og smerter, men ofte uden symptomer. Man kan overføre infektionen til øjnene via hænderne med sekret fra kønsorganerne, hvilket kan føre til øjenbetændelse med rødme af slimhinden i øjet og mulig pus.
Symptomer pĂĄ klamydia kan variere, og knap halvdelen af smittede fĂĄr symptomer.

Kvinders symptomer pĂĄ klamydia:

  • Svien og smerte ved vandladning
  • Unormalt meget og gulligt udflĂĄd
  • Blødning uden for den almindelige menstruation og blødning efter samleje
  • Underlivssmerter hele tiden eller mĂĄske kun ved samleje
  • Stærke underlivssmerter og feber (underlivsbetændelse)

Mænds symptomer på klamydia:

  • Svien i urinrøret ved vandladning
  • UdflĂĄd fra urinrøret
  • Kløen i urinrøret

 

Hvem har størst risiko for at få klamydia? Har jeg klamydia?

Personer med mange seksuelle partnere og personer, der har ubeskyttet sex, har en øget risiko for at få klamydia. Det er vigtigt at blive undersøgt for både klamydia og gonoré, da symptomerne på de to infektioner kan ligne hinanden. Diagnosen kan først stilles en til tre uger efter smittetidspunktet.


Hvordan behandler man klamydia?

Mange danskere bliver testet med enten urin eller podepind hos deres praktiserende læge. Hvis testen er positiv vil lægen ordinere en behandling, ofte en receptpligtig antibiotika-kur, der kan bekæmpe klamydiainfektionen. De fleste danske læger har en svartid på mellem 7 og 14 dage for en klamydiatest. Hertil kommer også de dage det tager fra man bestiller en lægetid til den dag man bliver testet. Det er meget vigtigt, at man informerer sine seksuelle partnere om, at man har været smittet, så de også kan blive undersøgt og få den nødvendige behandling.

Hos Nordic Tests kan du fĂĄ lyn-tests til klamydia. Leveringstiden er 1-3 dage og testen giver et svar 10 minutter efter brug. Alle tests er til professionel brug og bliver sendt i en diskret indpakning.

Hvordan undgĂĄr jeg at fĂĄ klamydia?

For at undgå smitte med klamydia er det vigtigt at undgå ubeskyttet sex. Det mest effektive 'våben' mod klamydiasmitte er kondomet, der har over 99,9% chance for at forhindre smitte med klamydia.
Desværre er der ingen vaccine mod klamydia, men brug af et kondom er den bedste beskyttelse mod smitte.


Kan man se om man har klamydia?

Svaret er i de fleste tilfælde, nej. Klamydia viser sig ikke altid med synlige tegn, hvilket er grunden til, at mange mennesker går rundt med sygdommen uden at vide det. Det er derfor vigtigt at blive testet regelmæssigt, selvom du ikke tror, du har klamydia.


Hvordan ser klamydia ud?

Som tidligere nævnt, kan klamydia være vanskelig at identificere alene baseret på symptomer, da mange mennesker ikke oplever nogen. Det er derfor vigtigt at tage en klamydiatest, også selvom du ikke har symptomer på klamydia. Dette gælder specielt for folk i risikozonen, f.eks. hvis du har flere seksuelle partnere eller har haft ubeskyttet sex.


Er klamydia farligt?

Hvis en klamydia-infektion opdages og behandles tidligt, vil der sjældent være langvarige konsekvenser. Men hvis den ikke behandles, kan den brede sig og føre til underlivsbetændelse hos kvinder, hvilket kan gøre det sværere for et befrugtet æg at passere gennem æggelederen til livmoderen, hvilket kan føre til infertilitet. Hos mænd kan en ubehandlet klamydia-infektion resultere i betændelse i bitestiklerne.


Det er klart, at klamydia er en seksuelt overført sygdom, som bør tages alvorligt. Men heldigvis er det en infektion, der kan forebygges, opdages og behandles effektivt. Hos Nordic Tests ApS er vi her for at støtte dig i din kamp mod klamydia og andre kønssygdomme, ved at tilbyde pålidelige, hurtige og diskrete tests, der kan give dig ro i sindet, så du ikke skal bekymre dig om at smitte andre.

Kan man fĂĄ klamydia af oralsex?

Det korte svar er, ja, klamydia kan overføres gennem oral sex. Hvis din partner har en aktiv klamydia infektion i halsen, vagina, eller endetarm, kan du blive smittet gennem oralsex. Det betyder, at det er vigtigt at bruge beskyttelse, selv når du har oral sex.

Hvad er de mest almindelige kønssygdomme?

Udover klamydia er der mange andre kønssygdomme, du bør være opmærksom på, herunder gonoré, syfilis, HIV, herpes, HPV og mange andre. Det er vigtigt at forstå, at selvom klamydia er en af de mest almindelige kønssygdomme, er det kun én af mange, og at regelmæssig testning for alle disse sygdomme er afgørende for at opretholde dit seksuelle helbred. Det er dog vigtigt at huske, at kønssygdomme som HIV og syfilis ikke er lige så udbredt i Danmark som i mange andre dele af verden. På den anden side kan konsekvenserne af smitte med HIV og syfilis være livsfarlige.

Klamydiatest

Hos Nordic Tests er vi her for at hjælpe dig med at tage kontrol over dit seksuelle helbred. Vi står til rådighed for at besvare alle de spørgsmål og bekymringer du måtte have omkring kønssygdomme. 
Hvis du er i tvivl om du har klamydia, og du vil have taget en test, så bestil en lyntest i dag, og lad os hjælpe dig med at beskytte dig selv og dem, du holder af.

Kilder:

Tilbage til blog

Se vores udvalg af klamydiatest

1 af 3