Gonore - mand med plaster over kønsdelene - ikke upassende

Alt du skal vide om Gonoré: Symptomer, Gonoretest, Smitte, Behandling.

Alt du skal vide om Gonoré: Symptomer, Smitte, Behandling

Gonoré er en kønssygdom, der påvirker tusindvis af mennesker hvert år. Denne kønssygdom, skyldes bakterien neisseria gonorrhoeae, og kan forårsage alvorlige og langvarige sundhedsproblemer, hvis den ikke behandles i tide. I denne artikel vil vi dykke ned i alt, hvad du skal vide om gonoré, herunder symptomer, smitte, behandling og forebyggelse.

Hvad er gonoré?

Gonoré er en af de mest almindelige seksuelt overførte infektioner, især blandt unge mennesker i alderen 15-24 år. Denne kønssygdom kan inficere slimhinderne i urinrøret, endetarmen, halsen og hos kvinder, livmoderhalsen. Hvis ubehandlet, kan gonoré føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer, herunder infertilitet.

Hvordan får man gonoré?

Gonoré overføres gennem ubeskyttet seksuel kontakt, herunder vaginalt samleje, analsex og oralsex. Det er også muligt for en gravid kvinde at overføre gonoré til hendes baby under fødslen. Det er vigtigt at bruge beskyttelse under seksuel aktivitet for at forhindre gonoré og andre kønssygdomme.

Symptomer på gonoré

Mange mennesker med gonoré viser ingen symptomer, men når symptomerne opstår, kan de omfatte:

  • Hos mænd: Smerte ved vandladning, pus-lignende udflåd fra penis, og hævede testikler.
  • Hos kvinder: Øget vaginal udflåd, smerte ved vandladning, blødning udenfor menstruation.

Yderligere symptomer kan inkludere kløe, pus-lignende udflåd, pletter af lyst blod på toiletpapiret ved endetarmsinfektion, øjensmerter, lysfølsomhed ved øjeninfektion, og symptomer som ondt i halsen ved halsinfektion. Bakterien kan også sprede sig gennem blodbanen og forårsage feber, udslæt, ledsmerter, hævelse og stivhed.

Hvordan behandler man gonoré?

Gonoré kan behandles med antibiotika. Det er vigtigt at tage alle de foreskrevne medicin, selvom symptomerne forsvinder før medicinen er færdig. Alle seksuelle partnere skal også testes og behandles for at forhindre yderligere spredning af infektionen.

Hos Nordic Tests kan du få lyn-tests til gonoré. Leveringstiden er 1-3 dage, og testen giver et svar 10 minutter efter brug. Alle tests er til professionel brug og bliver sendt i en diskret indpakning.

Hvordan undgår jeg at få gonoré?

For at reducere din risiko for gonoré:

  • Brug kondom under seksuel aktivitet.
  • Begræns antallet af seksuelle partnere.
  • Sørg for, at du og din partner bliver testet for seksuelt overførte infektioner.
  • Undgå sex med nogen, der viser tegn på en seksuelt overført infektion.

Statistikker om Gonoré i Danmark

I 2019 blev der registreret 3.303 tilfælde af gonoré i MiBa (Den Danske Mikrobiologidatabase), mens tallet for 2020 var 3.464. Dette viser en stigning i antallet af tilfælde over de to år. Desuden blev der i 2019 anmeldt 2.211 tilfælde af gonoré, fordelt på 2.135 personer. I 2020 blev der anmeldt 2.670 tilfælde, fordelt på 2.484 personer.

Gonore statistik Danmark

Kilder:

Tilbage til blog

Test for kønssygdomme

Se udvalget af kønssygdomstest her

1 af 4